Gode råd før køb af pendlercykel

For mange er en daglig cykeltur til og fra arbejde en naturlig del af hverdagen, og danskerne er nogle af de mest cyklende folk i verden. I Europa er vi kun overgået af hollænderne.

Men hvilken pendlercykel skal man vælge, når det både er daglig fornøjelse og transport? Og hvad med el-cykler til pendlerlivet.

Cykelsmeden Henrik Ditlev fra Ditlev Cykler kan give dig et par gode tips til valget af pendlercykel:

1: Først og fremmest skal du gøre op med dig selv, hvilket behov du reelt har. Er du den, der indimellem synes det er fedt at cykle, fordi kombinationen af transport og motion nogle gange passer dig? Eller er du hende, der bruger cyklen til og fra job, fordi det er den eneste måde din hverdag kan hænge sammen på? Kører du kun den ene vej, og tager toget den anden vej? Eller er behovet et helt fjerde?

2: Hvad med gear? Jeg vil til hver en tid anbefale udvendige gear, da de simpelthen kører bedre, MEN de kræver at du gider rengøre din cykel langt oftere end hvis du har indvendige gear. Så hvis du er afhængig af at bruge cyklen, for at få hverdagen til at virke, og hverdagen er presset uden tid til for meget rengøring, kan indvendige gear være noget for dig.

3: Skal det være med el? Det er faktisk det helt store spørgsmål for tiden. Omkring 5o procent af de cykler, vi sælger i Ditlev Cykler er elcykler, og det tyder på, at der er nogle, der ikke før har cyklet meget, som nu vælger cyklen til som transportmiddel. Elcyklen gør det markant nemmere at være pendler på de lidt længere distancer, og mange vælger den også til så man ikke er nødt til at bade, når man møder op på job. Desuden kan folk med dårligere kondition også pludselig blive pendlere, og nyde friheden på to hjul.

4: Som regel er man som pendler på vej et sted hen, hvor du skal være nogenlunde præsentabel. Derfor skal grundlæggende udstyr også være i orden - skærme, lygter, bagagebære. Altså medmindre du er opsat på at køre race hele vejen til og fra job - og ikke skal have noget med hverken den ene eller anden vej.

5: Jo dyrere og finere cykel, jo dyrere vedligeholdelse.Sådan lyder den generelle regel, medmindre du køber cykler i Brugsen og Bilka. Husk derfor at gøre dig klart, hvor meget tid og ikke mindst hvor mange penge, du vil bruge på din pendlercykel. Også efter den er købt. En misligholdt og ukampdygtig cykel får desværre som regel lov at stå stille under halvtaget, frem for at blive brugt. Hør derfor altid din cykelhandler ad, hvor meget service din nye cykel kræver ved dagligt brug.